800 éves az Aranybulla - nemzetközi konferencia

2022.09.15.
800 éves az Aranybulla - nemzetközi konferencia
Az NKE ÁNTK Állam- és Jogtörténeti Tanszékének szervezésében került megrendezésre a Történeti alkotmány, rendi állam, nemesség és politika 1222-1848 című konferencia.

Miért is beszélünk 800 év elteltével az Aranybulla jelentőségéről? – tette fel a kérdést megnyitó beszédében Deli Gergely. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora a Történeti alkotmány, rendi állam, nemesség és politika 1222-1848 című, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) Állam- és Jogtörténeti Tanszéke által szervezett háromnapos konferencia megnyitóján, szeptember 14-én úgy fogalmazott: a II. András által 1222-ben kiadott dokumentum kényszer hatására született, nem is volt valódi szándék az abban foglaltak betartására. Ráadásul diszkriminatív rendelkezéseket is tartalmazott, indokolt tehát a költőinek tűnő kérdésfeltevés az Aranybulla kapcsán.

A konferencián kutatócsoportunk jelentős létszámmal képviseltetette magát: előadást tartott Beke-Martos Judit, Képessy Imre, Megyeri-Pálffi Zoltán és Mezey Barna, valamint kutatócsoportunk együttműködő kutatói közül Bathó Gábor, Bódiné Beliznai Kinga, Horváth Attila és Képes György.

Bathó Gábor Peres Zsuzsannával közösen egyúttal a konferencia főszervezői voltak, áldozatos munkájukat szívből köszönjük!