A „100+10” filmen is!

2022.07.14.
A „100+10” filmen is!
A jogi kultúrtörténet és a jogi néprajz jeles ünnepe volt 2021A Pécsi Tudományegyetem szekszárdi, 2011-ben Illyés Gyula nevét viselő, ma Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán megalakult Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport 10. évfordulóját, a névadó, Dr. Tárkány Szücs Ernő, a magyar jogi néprajz nemzetközi hírű kutatója születésének pedig 100. évfordulóját ünnepelte.

A szülővárosban, Hódmezővásárhelyen szervezett nemzetközi konferencia, a három ünnepi kiadvány mellett (merthogy „három a magyar igazság”), az NKA és további támogatók segítségével három kisfilm is készült:

1.Mindennapi ismeretlen ismerősök (A jogi kultúrtörténet és a jogi néprajz világa)

https://youtu.be/UUnBk8FRK-A

2.Tárkány Szücs Ernő, az európai és a magyar jogszokások kutatója (portréfilm)

https://youtu.be/XF8FyUK-_28

3.A Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport (2011-2021)

https://youtu.be/tx1lYLsaxM8

A filmek megtekinthetőek a Kutatócsoport honlapján is!

http://jogineprajz.abtk.hu/arch%C3%ADvum/2480

1.Mindennapi ismeretlen ismerősök (A jogi kultúrtörténet és a jogi néprajz világa)

A film a jogi kultúrtörténet, a jogi néprajz világába vezet, amely évszázadok, évezredek óta az emberek mindennapi életének része: színtere, formálója és egyben meghatározója is. A jogszokások létezése olyan magától értetődő számunkra, mint az, hogy eszünk, iszunk és lélegzünk. A virtuális világban is a korábbi generációk által a mindennapokban gyakorolt jogi vonatkozású szokások szerint élünk és cselekszünk. Mert a jogszokások, ahogyan az emberi közösségek, folyamatosan újjászületnek.

2.Tárkány Szücs Ernő, az európai és magyar jogszokások kutatója (portréfilm)

A film Tárkány Szücs Ernő, az európai és magyar jogszokások kutatója életének és tudományos munkájának színtereit, kutatási eredményeit mutatja be. Fia, Dr. Tárkány Szücs Attila személyes visszaemlékezésén túl pályatársak, szellemi hagyatékának örökösei és a nevét viselő Kutatócsoport tagjai a mind szélesebb körben történő megismertetés szándékával hívják fel a figyelmet az életmű kiemelkedő hazai és nemzetközi szerepére.

3.A Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport (2011-2021)

A film a 2011-ben alakult Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport elmúlt tíz évének legfontosabb eseményeit, kutatási eredményeit tekinti át. Felidézi az öt egyetem részvételével történt szekszárdi alapítás (PTE KPVK) és a 2021-ben Hódmezővásárhelyen rendezett jubileumi konferencia emlékezetes pillanatait. Az alapító, rendes és tiszteleti tagok (egyetemi oktatók, kutatók és gyakorló szakemberek): jogtörténészek, történészek, néprajzosok és a társtudományterületek kiváló művelői bepillantást engednek a mára védjeggyé vált tudományos műhely munkájába éppen úgy, mint a több országban már évszázados múlttal rendelkező kutatási terület eredményei praktikus és naprakész alkalmazhatóságának folyamatába. 

Köszönet a filmek létrejöttében közreműködés minden formájáért, az érdeklődőknek pedig a filmek megtekintéséért!