Bíróságtörténeti konferencia a Fővárosi Ítélőtáblán és a Fővárosi Törvényszéken

2019.07.10.
Bíróságtörténeti konferencia a Fővárosi Ítélőtáblán és a Fővárosi Törvényszéken
Utolsó állomásához érkezett a 2018 tavaszán útjára indított programsorozat, amelynek keretében Szegeden, Miskolcon, Debrecenben, Győrben,  Pécsen és végül Budapesten ismerkedhettek meg az érdeklődők hazai bíróságaink történetével, jeles bíráink munkásságával, az ítélkezési gyakorlat múltjával.

Az Országos Bírósági Hivatal Ráth György-pályázatának célja a hagyományápolás, amelynek köszönhetően az ország több ítélőtábláján és törvényszékén szervezhettek kiállításokat és konferenciákat, és adhattak ki a bíróság- és helytörténetet ötvöző tudományos munkákat. A július 8-i zárókonferencián Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal, illetve Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnökének köszöntő szavai után hangzott el tanszékünk munkatársának előadása a pályázat névadójáról, aki mozgalmas bírói pályafutása mellett elkötelezett híve volt a magyar képző- és iparművészetnek, az irodalomtörténetnek és a könyvészetnek is. E gazdag életpályáját "Bíró és műgyűjtő. Ráth György élete és munkássága" című előadásában mutatta be Bódiné Beliznai Kinga.

A konferencián szintén előadást tartott Megyeri-Pálffi Zoltán egyetemi adjunktus, az MTA-ELTE Jogtörténeti Kutatócsoportjának tagja „Épületek és elnökök a Budapest Környéki Törvényszék történetéből. Epizódok a Pestvidéki Királyi Törvényszék történetéből” címmel.