Bíróságtörténeti konferencia a Gyulai Törvényszéken

2019.09.06.
Bíróságtörténeti konferencia a Gyulai Törvényszéken

2019. szeptember 6-án "Részletek az ítélkezési tevékenység történetéből, különös tekintettel a Békés megyei vonatkozásokra" címmel rendezett bíróságtörténeti konferenciát a Gyulai Törvényszék.

Bagdi Árpád Gyula törvényszéki elnök megnyitóbeszédét követően Bagossyné Körtvélyesi Mária bírónő tolmácsolta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének köszöntő szavait. Homoki-Nagy Mária tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE ÁJK Magyar Jogtörténeti Tanszék) a Gyulai Törvényszék ítélkezési gyakorlatát mutatta be néhány, az 1920-as évekből származó családjogi, illetve öröklési jogi jogeseten keresztül.

Kutatócsoportunk együttműködő kutatója, Bódiné Beliznai Kinga a bírói tekintély szimbólumáról, a bírói talárról beszélt. Előadásában kitért a bírói viselet középkori és kora újkori európai történetére és hagyományaira, és részletesen bemutatta a talár, a bírói uniformis magyarországi bevezetésének történeti és jogi előzményeit. A konferencia résztvevői olyan egyedi talárokkal is megismerkedhettek, mint például az új-zélandi legfelsőbb bírósági bírák maori tradicionális jegyeit magán viselő öltözékkel, vagy éppen a marokkói Semmítőszék bíráinak hagyományos ünnepi viseletével, a djellabával.

A bírói hatalom gyakorlásáról szóló, a közigazgatást és az igazságszolgáltatást elválasztó, valamint a bírói függetlenséget deklaráló 1869. évi IV. tc. rendelkezéseivel és a kiegyezést követő évek független magyar bírósági rendszerének kiépítésével ismertette meg a hallgatóságot Takács Tibor (Wolters Kluwer Hungary). A tudományos tanácskozást Wlassits Gábor nyugalmazott törvényszéki tanácselnök "Szemelvények a Gyulai Törvényszék bírói gyakorlatából" című előadása zárta.

A konferencián részt vett Megyeri-Pálffi Zoltán, kutatócsoportunk közalkalmazott kutatója is.