Megjelent Megyeri-Pálffi Zoltán legújabb bíróságtörténeti munkája

2021.10.27.
Megjelent Megyeri-Pálffi Zoltán legújabb bíróságtörténeti munkája
A tanulmány, amely a „15 éves a Debreceni Ítélőtábla épülete” című kötet fő elemét képezi, a Debreceni Ítélőtábla múltját tárja fel, s illeszkedik a bírói fórum eddigi bíróságtörténeti kiadványainak sorába. A kutatás, illetve a kötet a Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázat keretében valósult meg. A könyv bemutatójára 2021. október 13-án került sor a Debreceni Ítélőtáblán.

Megyeri-Pálffi Zoltán írása nem pusztán a mai Debreceni Ítélőtábla, hanem annak elődje, a debreceni székhelyű egykori Királyi Ítélőtábla szervezéstörténetét és építéstörténetét egyaránt bemutatja, kiemelve Debrecen városának a bírósági szervezetben mindenkor betöltött jelentős helyét, valamint az igazságügyi építkezések terén tanúsított áldozatkészségét.

A bíróságtörténeti tanulmány az egykori, de ma is álló, és a Debreceni Törvényszéknek helyet adó ítélőtáblai palota építészeti leírása mellett az idén 15 éves ítélőtáblai épületet is elemzi.

Megyeri-Pálffi Zoltán: Ítélőtáblák és épületek Debrecenben egykor és napjainkban... In Szilágyiné dr. Karsai Andrea (szerk.): 15 éves a Debreceni Ítélőtábla épülete. Debrecen, 2021, Debreceni Ítélőtábla, 9–55. p.

ISBN 978-615-81295-1-0

Képek

Képek

0

/

0

0

/

0