Negyedik bíróságtörténeti kötetét mutatta be a Debreceni Törvényszék

2019.11.10.
Negyedik bíróságtörténeti kötetét mutatta be a Debreceni Törvényszék
2019. november 8-án A jogszolgáltatás története Hajdúszoboszlón címmel újabb bíróságtörténeti kötetét mutatta be a Debreceni Törvényszék. A Hajdúszoboszlón megtartott rendezvényen Bódiné Beliznai Kinga, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszékének egyetemi docense ismertette és ajánlotta az olvasók figyelmébe a tanulmánykötetet, amely immár a negyedik része annak a sorozatnak, ami 2015-ben indult útjára, s eddig Debrecen, Berettyóújfalu és Hajdúböszörmény jogszolgáltatásának történetét dolgozta fel.

A hajdúszoboszlói munka a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának jogtörténészei, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának, valamint a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum munkatársainak a közreműködésével készült.

A mű az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás pályázat keretében került megvalósításra.

A kötetben olvasható tanulmányok: Nagy István: Sorsfordulók Hajdúszoboszló történetében; Szendiné Orvos Erzsébet: Boszorkányperek Hajdúszoboszlón a 18. században; Balogh Judit: Fejezetek a Hajdúszoboszlói Királyi Járásbíróság szervezés- és ítélkezéstörténetéből; Kovács Ilona: A Hajdúszoboszló Járásbíróság bírái és tisztviselői 1872 és 1950 között; Megyeri-Pálffi Zoltán: A Hajdúszoboszlói Királyi Járásbíróság elhelyezése.

Könyvészeti adatok:

A jogszolgáltatás története Hajdúszoboszlón. Szerk. Megyeri-Pálffi Zoltán, Debreceni Törvényszék, Debrecen, 2019. 120 p. ISBN 978 615 00 5868 9