Újabb bíróságtörténeti kötet az Egri Törvényszéken

2019.10.09.
Újabb bíróságtörténeti kötet az Egri Törvényszéken
2019. október 9-én újabb bíróságtörténeti kötetet mutatott be az Egri Törvényszék. Sallai Tamás (elnök, Egri Járásbíróság) 2006-ban, „A Heves Megyei Bíróság emlékkönyve” címmel megjelent munkája volt az első az egri bíróságtörténeti kutatások sorában. Ezt követően kutatócsoportunk tagja, Megyeri-Pálffi Zoltán írta meg az Egri Királyi Törvényszék szervezés- és épülettörténetét. E 2018-ban megjelent, „Az egri Törvényház” című kismonográfia mintegy folytatásaként, mégis annak a sorozatnak, amelyben az Egri Törvényszék saját történetét igyekszik feldolgozni, az első tagjaként jelent meg most „Az Egri Királyi Törvényszék története (1869–1945)” címet viselő könyv.

A mű bemutatóján Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke hangsúlyozta, hogy könyvüket „laikusok” írták, azaz a Törvényszék lelkes, a bíróságtörténet iránt elkötelezett fogalmazói, bírósági titkárai, bírái készítették, akik sokrétűen, s fáradságot nem kímélve kutatták saját szervezetük múltját, s egy szép küllemű, 220 oldal terjedelmű kiadványban adták közre eredményeiket.

A könyvbemutatóval egybekötött konferencián ebből a hallgatóság is kaphatott ízelítőt, sőt olyan előadásokat is hallhatott, amely a könyvben feldolgozott időkereten (1869–1945) és szűkebb témán kívül esett.

A rendezvény napján az egri Törvényház esküdtszéki terme rövid időre újra eredeti funkcióját tölthette be, hiszen a Törvényszék és a társszervek munkatársai „A poroszlói gyilkos asszony” címmel egy perszimuláció keretében a korabeli esküdtszék előtt zajló bűnvádi per lefolyását mutatták be, „játszották el”. A nagy sikerű „előadást” követően a vendégek egy korhű bútorokkal berendezett bírói szobát tekinthettek meg a Törvényház épületében.

A bemutatott könyv az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás pályázat keretében valósult meg.