Újabb nagy sikerű jogtörténeti konferencia az ELTE ÁJK-n

2022.02.23.
Újabb nagy sikerű jogtörténeti konferencia az ELTE ÁJK-n
Eredményes tudományos tanácskozást tartottak az MTA–ELTE Jogtörténeti Kutatócsoport (ELKH) és az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszékének szervezésében 2022. február 16-án az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanácstermében. 

A magyar liberalizmus gyökerei és a rendszeres bizottsági munkálatok - Szuverenitáselemek az operátumokban című tudományos konferenciára az ország számos területéről érkeztek előadók, illetve képviseltette magát a jogtörténész, történész és a jogfilozófus szakmai céh is.

A rendezvényt Prof. Dr. Mezey Barna, az ELTE-MTA Jogtörténeti Kutatócsoport vezetője, az ELTE ÁJK tanszékvezető egyetemi tanára nyitotta meg. A délelőtti szekció levezető elnöke Dr. Képes György (habil. egyetemi docens, ELTE ÁJK Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék), a délutáni szekcióé Dr. Máthé Gábor (professor emeritus, ELTE ÁJK Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék) volt. Kutatócsoportunk tagjai közül Mezey Barna és Heil Kristóf Mihály adtak elő.

A konferencia programja az 1790 és 1848 közötti magyar felvilágosodás és liberalizmus közötti kapcsolatot és az ún. rendszeres bizottságok által elkészített országos törvénytervezeteket (1791-1795, 1828-1830), azaz operátumokat, valamint azok vármegyei véleményezését (1831-1832) vizsgálta.

A konferencia programja elérhető Kutatócsoportunk honlapján. 

A konferenciáról hosszabb beszámoló a Jogtörténeti Szemlében lesz olvasható.